Emgu CV Nedir ve Emgu CV Kurulumu

   


    Emgu CV Nedir?
   
    Emgu CV bir Open CV wrapperi yani Open CV Framework'ünün .Net dilleri üzerinde de kullanılabilmesi için oluşturulmuş bir kütüphanedir.

    Nasıl Kurulur?

    http://sourceforge.net/projects/emgucv/ sitesine giriyoruz. Daha önce Emgu CV ile çalıştıysanız buradan son versiyonuna veya ulaşmak istediğiniz önceki sürümlerine erişebilirsiniz. Ancak kullanmadıysanız yine bu sitenin altında genel anlamda sürümüyle birlikte libemgucv-windowsuniversal-gpu-xxxx.exe dosyasını indirirseniz Emgu CV'yi başarıyla bilgisayarınıza indirmiş olacaksınız. Ama Emgu CV'yi bilgisayarınıza sıradan bir şekilde kuramayacağınızı birazdan da anlatacağım gibi şimdiden belirtmek isterim.



    Öncelikle en az Visual Studio 2008 sürümüne sahip olmanızı tavsiye ederim Emgu CV ile rahatça çalışabilmeniz açısından. Önceki sürümlerinde hatalar ile karşılaşabilirsiniz.

    Öncelikle indirdiğimiz .exe uzantılı dosyayı belirttiğimiz klasörü unutmamak kaydıyla kuruyoruz(Örneğin ben D:\Emgu\emgucv-windows-universal-gpu2.4.9.1847 klasörüne kurarak anlatacağım.)


    Şimdi Emgu CV'yi Windows kurulu bilgisayarımızla ve Visual Studio IDE'mizle yapılandıracağız. Öncelikle yeni bir ortam değişkeni oluşturmamız gerekiyor bilgisayarımızda. Lütfen bu aşama dahil kurulum için anlatacaklarımı harfi harfine yapınız çünkü aksi takdirde Emgu CV'yi çalıştıramazsınız. Kaldığımız yerden devam edecek olursak Bilgisayarımıza Emgu CV ortam değişkenini eklemek için "Bilgisayarım" a sağ tıklayıp "Özellikler" e tıklıyoruz. Ardından "Gelişmiş Sistem Ayarları"nı seçtikten sonra "Ortam Değişkenleri" seçeneğini seçiyoruz. Şimdi burada PATH değişkeninin değerini değiştireceğiz. Eğer ki sizde bu değişken yoksa "Yeni" diyerek oluşturacağız. "Yeni" dediğimizde karşımıza "Değişken Adı" ve "Değişken Değeri" isteyen bir ortam değişkeni oluşturma seçeneği gelecektir. Adı kısmına "PATH" yazıyoruz ve değişken değeri kısmına da "D:\Emgu\emgucv-windows-universal-cuda 2.9.0.1922\bin\x64" yolunu belirtiyoruz. Daha sonra tamam butonuna basıyoruz ve yaptığımız ayarları kaydedip çıkıyoruz buradan.


    NOT: Ben ortam değişkenini 64 bit mimarisi için ekledim. Eğer ki makineniz 32 bit işletim sistemine sahipse x64 yazan kısmı x86 diye düzeltmeyi unutmayınız.

    Ortam değişkenini sistemimize eklediğimize göre artık Visual Studio IDE'mize Emgu CV de kullanacağımız araçları ekleyebiliriz. Sırasıyla şu adımları uyguluyoruz.
  1. Yeni bir Visual Studio "Windows Form Application" projesi oluşturuyoruz. Projeyi oluşturduktan sonra sol tarafta beliricek olan "Toolbox" seçeneğine tıklıyoruz ve gelen ekranda boş bir alana sağ tıklayarak "New Tab" seçeneğini seçiyoruz. Oluşturduğunuz yeni kısma istediğiniz ismi verebilirsiniz ben "General" yazıyorum. Daha sonra General adında oluşturduğumuz kısıma sağ tıklayarak "Choose Item" diyoruz.

      

    2. Karşımıza gelen ekrandan "Browse" seçeneğine tıklıyoruz. Burada Emgu.CV.UI.dll dosyasını seçeceğiz(Bu dosya aynı zamanda Emgu bin dosyasının içindedir ve bu dizin D:\Emgu\emgucv-windows-universal-gpu 2.4.9.1847\bin\ altındadır.). Seçtikten sonra karşımıza şu ekran gelecektir.

    3. Bu aşamaları düzgün bir şekilde yaptıysanız artık Emgu CV için ortam değişkenini ve kullanabileceğiniz araçları düzgün bir şekilde sisteminize eklemiş bulunmaktasınız.
  
    Emgu CV Projesi Oluşturmak

    Visual Studio da daha önce çalıştığınızı düşündüğümden burada yeni bir proje oluşturma kısmını anlatmayacağım.Şimdi Visual Studio'da yeni bir Windows Form Application projesi oluşturuyoruz. Ardından proje oluşturulduktan sonra sağ tarafta proje dosyalarının gözüktüğü kısımda "References" seçeneğine sağ tıklayıp "Add References" seçeneğini seçiyoruz.


    Şimdi karşınıza Reference Yöneticisi sayfası gelecektir ve resimdeki adımları uyguluyoruz.



    Resimdeki .dll uzantılı dosyaları "Browse" seçeneğine tıklayıp "D:\Emgu\emgucv-windows-universal-cuda 2.9.0.1922\bin" dizini altında bulabilirsiniz. Lütfen ekranda gözüken .dll uzantılı dosyalar haricindeki .dll dosyalarını projenize eklemeyiniz şuanlık. "Ok" butonuna bastığımızda Solution Explorer sekmesindeki References dosyamıza.dll dosyalarımızı referans olarak göstermiş oluyoruz.



    Son olarak proje ayarlarında ufak bir değişiklik yapacağız. .dll uzantılı dosyalarımızın referans olarak eklendiğinden tekrar emin olduktan sonra şimdi projenin "Solution Explorer" sekmesindeki formumuza tıklayıp aşağıda beliren "Properties" penceresinden "Copy to Output Directory" yazan seçeneğimizin özelliğini "Copy always" yapıyoruz.

    "TypeInitializationException was unhandled" Hatası ve Çözümü


    Eğer ki Emgu CV ile yazdığınız projenizi derlerken böyle bir hata alıyorsanız lütfen projenizin çalışması için bu adımları uyguladığınızdan emin olun.
  1. MS Visual C++ Redistributable Package sisteminizde yüklümü lütfen bundan emin olun yüklü değilse öncelikle bu gereksinimi yükleyin.Eğer ki yoksa bu gereksinimi Emgu CV dosyasının kurulu olduğu yerde(Biz bu yazımızda D:\Emgu\emgucv-windows-universal-cuda 2.9.0.1922 altına yüklendiğini görmüştük.) "vcredist_x86.exe" (32-bit işletim sistemi için) veya "vcredist_x64.exe" (64-bit işletim sistemi için) adında  bulabilirisiniz.
  2. Bütün .dll dosyalarının üstte anlatıldığı gibi referans olarak eklendiğinden emin olun.
  3. Bütün anlatılanların 32 bit veya 64 bit makine kullanıyorsanız onun için düzgün yapılandırıldığından emin olun.
    Eğer ki 64-bit Windows bir makine kullanıyorsanız, Tüm adımlarda x64 şeklinde düzenlemeler yaptığınızdan  lütfen emin olun.Son olarak Visual Studio projeniz içerisinde yukarıda BUILD sekmesine tıklayın ve sonra Configuration manager seçeneğini seçin. Karşınıza gelen pencerede resimdeki gibi projenize bir x64 platformu ekleyin.


        Artık yazdığınız kodları düzgün bir biçimde Visual Studio üzerinde kodlamanız için hiçbir sorun yoktur. Umarım Emgu CV ile uğraşırken sizde benim gibi çok eğlenirsiniz. Birdahaki yazılarımda kamera ile yüz tanıma  üzerinde çalışmayı planlıyorum. Herkese iyi çalışmalar.

    KAYNAKLAR:
    1. http://www.emgu.com/wiki/index.php/Download_And_Installation

Yorumlar

  1. Gezinirken denk geldim güzel anlatmışsın eline sağlık.

    YanıtlaSil
  2. kamera ile yüz tanıma projesinde ciddi anlamda yardıma ihtiyacım var abi proje olarak bu konuda nasıl yardımcı olabilirsin

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,

    EmguCV ile çalışacaksanız,

    http://www.emgu.com/wiki/index.php/Documentation

    bu siteyi tavisye ederim. Diğer türlü konularda emreozguruoglu@gmail.com mail adresi üzerinden sorularınıza daha detaylı cevap verebilirim.

    İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  4. merhaba emgu cv yi yükledim. using Emgu.CV.GPU; bu kütüphaneyi hatalı olarak görüyor. hata mesajı bu: using directive is unnecessary bi türlü çözemedim bi çözümünüz olursa ook sevinirim.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Muhammed, geç dönüşüm için kusura bakma, hata hala devam ediyor ise ekran görüntülerini bana mail atabilir misin?

    emreozguruoglu@gmail.com

    İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder